Ostatnio bardzo modna stała się kasza
jaglana, ja mam nawet wrażenie, że to odkrycie ostatniego czasu. Kasza jaglana
wbrew wrażeniu używana jest od dawna. W książce kucharskiej z 1962 roku
znalazłam przepis na krupnik z kaszy jaglanej. Postanowiłam przepis wcielić w
życie. I tak dzisiaj prezentuję przygotowaną zupę. Może wypróbujecie.
Składniki:
- 3 l wody
- 3-4 marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek korzenia selera
- 3-4 ziemniaki
- 1 cebula
- Ćwiartka z kurczaka
- 100 gram boczku wędzonego
- 150 gram kaszy jaglanej
- Sól
- Pieprz
- Liść laurowy – kilka
- Ziele angielskie – kilka
- Natka pietruszki
Wykonanie:
Do garnka
wlewamy wodę. Wkładamy kurczaka. Zagotowujemy i usuwamy szum. Dodajemy liść
laurowy, ziele angielskie. W między czasie obieramy marchew, pietruszkę, selera
i ziemniaki. Kroimy w kostkę. Razem z całą cebulą dodajemy do wywaru. Boczek
kroimy na kawałki i również dodajemy do zupy. Kaszę jaglaną przepłukujemy wodą
i umieszczamy w zupie. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do
miękkości. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz