Recent Posts

wtorek, 6 czerwca 2017

Krupnik z kaszy jaglanej

Ostatnio bardzo modna stała się kasza jaglana, ja mam nawet wrażenie, że to odkrycie ostatniego czasu. Kasza jaglana wbrew wrażeniu używana jest od dawna. W książce kucharskiej z 1962 roku znalazłam przepis na krupnik z kaszy jaglanej. Postanowiłam przepis wcielić w życie. I tak dzisiaj prezentuję przygotowaną zupę. Może wypróbujecie.



Składniki:
  • 3 l wody
  • 3-4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek korzenia selera
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • Ćwiartka z kurczaka
  • 100 gram boczku wędzonego
  • 150 gram kaszy jaglanej
  • Sól
  • Pieprz
  • Liść laurowy – kilka
  • Ziele angielskie – kilka
  • Natka pietruszki




Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę. Wkładamy kurczaka. Zagotowujemy i usuwamy szum. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. W między czasie obieramy marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki. Kroimy w kostkę. Razem z całą cebulą dodajemy do wywaru. Boczek kroimy na kawałki i również dodajemy do zupy. Kaszę jaglaną przepłukujemy wodą i umieszczamy w zupie. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz