Schab jest bardzo wdzięcznym materiałem
na wszelkiego rodzaju roladki i rolady. Na dzisiaj proponuję roladki o
wyrazistym smaku, z musztardą i chrzanem, faszerowane suszonymi pomidorami i
świeżą papryką.
Składniki:
- Schab
- Boczek parzony
- Zielona świeża papryka
- Suszone pomidory w oleju
- Kilka pieczarek
- Musztarda francuska
- Chrzan tarty
- Sól
- Pieprz
- Olej
- Bulion/ kostka bulionowa
Wykonanie:
Schab kroimy na
plastry i rozbijamy na cienkie kotlety. Każdy kawałek mięsa przyprawiamy solą i
pieprzem. Układamy płasko i z jednej strony smarujemy chrzanem i musztardą
francuską. Następnie układamy po plasterku boczku, kawałku pomidora, papryki i
pieczarki. Zawijamy w roladkę i zabezpieczamy nitką lub wykałaczkami (ja zawsze używam do tego celu nitki). Na
patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy roladki z każdej strony.
Po chwili podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec
wyjmujemy roladki, powstały płyn zlewamy, miksujemy i przecedzamy przez sito. Z
roladek usuwamy nitki i ponownie umieszczamy w sosie. Zagotowujemy i SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz