Sezon na nowalijki w pełni. Teraz są one
zdecydowanie najsmaczniejsze. Dzisiaj proponuję ogórki z rzodkiewkami. Do
przygotowania tej smacznej surówki wykorzystałam urządzenie dzięki któremu mogę
kroić warzywa i owoce długie spirale jak makaron. Możecie oczywiście zetrzeć na
tarce – w plasterki. Smak i tak będzie ten sam.
Składniki:
- Ogórki długie
- Rzodkiewki
- Koperek siekany
- Sól
- cukier
- Śmietana ukwaszona 18%
- Pieprz czarny mielony
- Ocet spirytusowy
Wykonanie:
Ogórki i
rzodkiewki porządnie myjemy. Nie obieramy. Kroimy lub ścieramy według uznania
lub możliwości. Przyprawiamy solą. Po chwili gdy ogórki puszczą sok dodajemy koperek,
śmietanę, cukier do smaku, pieprz i niewielką ilość octu również do smaku.
Mieszamy. I gotowe. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz