Recent Posts

wtorek, 15 listopada 2016

Jajka w sosie majonezowo – chrzanowym

Nie wiem jak Wy ale ja lubię jajka pod każdą postacią i te na twardo i te na miękko czy też faszerowane. No może z małym wyjątkiem, takich bardzo na miękko, gdzie białko jest lejące to już nie. To nie moja bajka. Dzisiaj prezentuję jajka na twardo w sosie. Super na śniadanie i nie tylko.



Składniki:
  • Jajka ugotowane na twardo (ja miałam 9 małych)
  • 3 łyżki majonezu light
  • 3 łyżeczki chrzanu (ze słoika)
  • Szczypiorek (z 3 cebulek dymek)
  • 3 rzodkiewki
  • Sól
  • Pieprz






Wykonanie:

Ugotowane jajka obieramy i kroimy na połowę. Układamy na talerzu. Do miseczki wykładamy majonez i  chrzan. Szczypiorek i rzodkiewki drobno kroimy. Dodajemy w większej części do sosu. Pozostawiamy trochę do posypania na wierzch jajek. Sos mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy na jajka i posypujemy resztą szczypiorku i rzodkiewek. SMACZNEGO.

2 komentarze:

bryssska@interia.pl pisze...

Nie ma jak jaja na twardo z pysznym sosem, uwielbiane na wielu imprezach;

Smaki Ewy pisze...

Witaj, dokładnie tak jak piszesz. Jajka na twardo w sosie to danie kultowe od wielu pokoleń. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Prześlij komentarz