Przepis ten jest ze mną już sporo lat a
dostałam go od znajomej. Pamiętam jakie było moje zdziwienie, że można w taki
sposób zrobić śledzie. A jak je posmakowałam wręcz zabrakło mi słów. Jeżeli
lubicie śledzie to ten przepis jest dla Was, bo są rewelacyjne.
Składniki:
- 1 kg świeżych śledzi
Zalewa:
- 1 szkl. wody
- 100 ml oleju
- ½ szkl. octu
- 4 cebule
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki vegety
- ½ łyżeczki soli
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- Mały słoiczek ketchupu pikantnego lub 4 łyżki koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Śledzie kroimy w
dzwonka i lekko solimy. Z wszystkich podanych składników gotujemy zalewę,
łącznie z pokrojoną cebulą. Całość gotujemy przez 2 minuty. Po tym czasie
dodajemy śledzie. Układamy je skórą do góry. Ponownie gotujemy, przez 8 minut.
Pozostawiamy do schłodzenia i gotowe. SMACZNEGO.
5 komentarze:
tez robię podobnie śledzie... są pyszne :)
Witaj, dokładnie jak piszesz - są pyszne. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Witam niestety nie mogę podzielić powyższych opini. Śledzie są za słone jeśli się je robi wg przepisu. Śledzie są same w sobie słone więc na pewno się ich nie soli już i tym bardziej zalewy też nie solimy. zrobione wg przepisu nie nadają się do jedzenia no chyba że ktoś lubi wieliczke
Witaj, w przepisie użyte są śledzie świeże - surowe, nie solone. Oczywiście śledzie solone byłyby nie do przyjęcia w tym przepisie. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Ciekawy przepis:) Nigdy takich nie jadłam:) Na pewno spróbuję!
Zapraszam serdecznie do siebie sylwiaidzieci2.blogspot.com
Prześlij komentarz