Obco brzmiące słowo ajvar, kryje za sobą
pastę warzywną. Głównym jej składnikiem jest pieczona papryka i bakłażan.
Wszystko doprawiane solą, czosnkiem, octem, solą i nawet chili. Można ją kupić
w sklepie sieciowym (w słoiku) i
używać według uznania. Ja przygotowałam udziec z indyka. Koniecznie spróbujcie.
Składniki:
- 1 spory udziec z indyka
- Papryka słodka
- Papryka ostra
- Sól
- Niewielka ilość oleju (ok. 2 łyżki)
- Ajvar (ok. 400 g)
- Bulion około 300 ml
Wykonanie:
Udziec nacieramy
solą i sporą ilością papryk. Pozostawiamy do zamarynowania na około 1 godzinę.
Do wysokiej patelni wlewamy niewielką ilość oleju. Obsmażamy indyka z każdej
strony. Podlewamy bulionem i dodajemy ajvar. Dusimy pod przykryciem do
miękkości mięsa (sprawdzamy widelcem).
Podczas duszenia od czasu do czasu przewracamy na drugą stronę. Podajemy na
ciepło z ziemniakami, kluskami lub kaszą. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz