Recent Posts

piątek, 7 października 2016

Indyk z ajvarem

Obco brzmiące słowo ajvar, kryje za sobą pastę warzywną. Głównym jej składnikiem jest pieczona papryka i bakłażan. Wszystko doprawiane solą, czosnkiem, octem, solą i nawet chili. Można ją kupić w sklepie sieciowym (w słoiku) i używać według uznania. Ja przygotowałam udziec z indyka. Koniecznie spróbujcie.


Składniki:
  • 1 spory udziec z indyka
  • Papryka słodka
  • Papryka ostra
  • Sól
  • Niewielka ilość oleju (ok. 2 łyżki)
  • Ajvar  (ok. 400 g)
  • Bulion około 300 ml





Wykonanie:

Udziec nacieramy solą i sporą ilością papryk. Pozostawiamy do zamarynowania na około 1 godzinę. Do wysokiej patelni wlewamy niewielką ilość oleju. Obsmażamy indyka z każdej strony. Podlewamy bulionem i dodajemy ajvar. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa (sprawdzamy widelcem). Podczas duszenia od czasu do czasu przewracamy na drugą stronę. Podajemy na ciepło z ziemniakami, kluskami lub kaszą. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz