Recent Posts

środa, 12 października 2016

Pieczona szynka czosnkowa

Pieczeń można wykorzystać na kilka sposobów. Jako danie obiadowe oraz jako mięsiwo na kanapki a nawet jako dodatek do sałatek. Wybór należy do Was. U mnie była obiadem i śniadaniem.


Składniki:
  • Szynka około 2 kg
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 spora łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 kostki czosnkowe knorr
  • 8 ząbków czosnku






Wykonanie:

Czosnek obieramy i kroimy wzdłuż na połowę. Wąskim nożem w szynce (pod skosem) robimy otwory i umieszczamy w nich ząbki czosnku. W kubku przygotowujemy marynatę. Do oleju dodajmy, sól, paprykę, czosnek granulowany i rozkruszone kostki knorra. Wymieszaną marynatą nacieramy szynkę. Przykrywamy i pozostawiamy do zamarynowania w lodówce najlepiej na całą noc. Następnie pieczemy w temperaturze 190 C przez około 2 ½ godziny. W czasie pieczenia podpiekamy z jednej strony, przekładamy, podpiekamy z drugiej strony. Przykrywamy folią aluminiową i pozostały czas pieczemy pod przykryciem. Podajemy na ciepło do obiadu wraz z powstałym sosem lub na zimno do kanapek. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz