Pieczeń można wykorzystać na kilka
sposobów. Jako danie obiadowe oraz jako mięsiwo na kanapki a nawet jako dodatek
do sałatek. Wybór należy do Was. U mnie była obiadem i śniadaniem.
Składniki:
- Szynka około 2 kg
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 spora łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 kostki czosnkowe knorr
- 8 ząbków czosnku
Wykonanie:
Czosnek obieramy
i kroimy wzdłuż na połowę. Wąskim nożem w szynce (pod skosem) robimy otwory i
umieszczamy w nich ząbki czosnku. W kubku przygotowujemy marynatę. Do oleju
dodajmy, sól, paprykę, czosnek granulowany i rozkruszone kostki knorra. Wymieszaną
marynatą nacieramy szynkę. Przykrywamy i pozostawiamy do zamarynowania w
lodówce najlepiej na całą noc. Następnie pieczemy w temperaturze 190 o C
przez około 2 ½ godziny. W czasie pieczenia podpiekamy z jednej strony,
przekładamy, podpiekamy z drugiej strony. Przykrywamy folią aluminiową i
pozostały czas pieczemy pod przykryciem. Podajemy na ciepło do obiadu wraz z
powstałym sosem lub na zimno do kanapek. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz