Recent Posts

czwartek, 20 października 2016

Pieczony łosoś z masłem pietruszkowym

Piąteczek już jutro, warto więc dzisiaj zaopatrzyć się w rybkę. Tym razem proponuję łososia. Czysty kawałek smacznej ryby. Dodatek masła nadaje delikatności rybie. Koniecznie spróbujcie.


Składniki:
(propozycja dla 2 osób)
  • Łosoś (płat ok. 200 na głowę)
  • Mały pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • Sól
  • Pieprz cytrynowy




Wykonanie:

Łososia myjemy, osuszamy i lekko solimy. Układamy w naczyniu do pieczenia. Posypujemy pieprzem cytrynowym. Pietruszkę myjemy i drobno siekamy. Do naczynia wykładamy masło klarowane. Wstawiamy na 15 sekund do mikrofalówki aby stało się miękkie. Do miękkiego masła dodajemy pietruszkę. I bardzo lekko solimy. Mieszamy. Przygotowaną masą maślano – pietruszkową smarujemy łososia. Pozostawiamy do zamarynowania na około 15 –20 minut. Po tym czasie pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 180 C przez 20 minut. SMACZNEGO.

2 komentarze:

Katarzyna Reguła-Lubińska pisze...

Znam ten smak. Narobiłaś mi smaka. Pozdrawiam

Ewa Górska pisze...

Witaj Kasiu, rybka - pycha. Warto zrobić a dodatek masełka, wiadomo. Masełko pasuje prawie do wszystkiego i jakie dobre. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Prześlij komentarz