Recent Posts

wtorek, 25 października 2016

Burgery wołowe, ogórkowe

Burgery wszyscy znamy, najczęściej jadamy je w bułkach w fast-food. Dzisiaj jako danie obiadowe do frytek lub gotowanych ziemniaczków. Oczywiście nie może zabraknąć surówek. Może tak z surówką z kapusty kiszonej (publikowana na blogu). Danie szybkie, smaczne i proste. Polecam.


Składniki:
  • 500 g wołowego mięsa mielonego
  • 1 - 2 ogórki kiszone
  • 2 jajka
  • 1 cebula (średnia)
  • Sól
  • Pieprz
  • Bułka tarta ok. 2 łyżek
  • olej




Wykonanie:

Ogórki i cebulę drobno kroimy. Dodajemy wraz z jajkami do mięsa mielonego. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Pod koniec dodajemy bułkę tartą – tylko taką ilość aby mięso się nie rozpadało. Wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy kotlety i spłaszczamy je dodatkowo ręką. Smażymy na niewielkiej ilości oleju przez kilka minut z obu stron. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz