Burgery wszyscy
znamy, najczęściej jadamy je w bułkach w fast-food. Dzisiaj jako danie obiadowe
do frytek lub gotowanych ziemniaczków. Oczywiście nie może zabraknąć surówek.
Może tak z surówką z kapusty kiszonej (publikowana
na blogu). Danie szybkie, smaczne i proste. Polecam.
Składniki:
- 500 g wołowego mięsa mielonego
- 1 - 2 ogórki kiszone
- 2 jajka
- 1 cebula (średnia)
- Sól
- Pieprz
- Bułka tarta ok. 2 łyżek
- olej
Wykonanie:
Ogórki i cebulę drobno kroimy. Dodajemy wraz z jajkami do
mięsa mielonego. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Pod koniec dodajemy
bułkę tartą – tylko taką ilość aby mięso się nie rozpadało. Wyrabiamy na
jednolitą masę. Formujemy kotlety i spłaszczamy je dodatkowo ręką. Smażymy na
niewielkiej ilości oleju przez kilka minut z obu stron. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz