Chciałam coś zrobić dietetycznego z
piersi kurczaka. Jak wiadomo pierś z kurczaka ma tendencję do wysuszania
podczas obróbki. Doszłam do wniosku, że zrobię mielone w sosie, ale żeby go nie
zagęszczać mąką i śmietaną wykorzystałam przetarte warzywa z wywaru. Wyszło
smacznie. Polecam.
Składniki:
- 500 gram mielonego mięsa z piersi kurczaka
- 2 jajka
- ½ szklanki bułki tartej
- Niewielka ilość mleka
- Kilka pomidorów suszonych, w oleju
- Sól
- Pieprz
- 1 spora marchew
- 2 łodygi selera naciowego
- Kawałek korzenia selera
- 1 mała pietruszka
- Piramidka przypraw do rosołu
Wykonanie:
Warzywa obieramy
(które trzeba), myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w małej ilości
wody (mniej niż 1 l). Wodę solimy i umieszczamy w niej piramidkę przypraw. Do
bułki tartej dodajemy niewielką ilość mleka (aby zwilżyć bułkę) a po chwili
dodajemy ją do mięsa wraz z jajkami. Pomidory kroimy na małe kawałki i dodajemy
do masy (jeżeli masa jest zbyt luźna, możemy dodać trochę więcej
bułki). Mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy pulpety i wkładamy je
go gotującego się wywaru. Gotujemy kilkanaście minut. Po tym czasie wyjmujemy pulpety.
Z wywaru pozbywamy się piramidki a warzywa miksujemy i przecieramy przez sito.
Pulpety łączymy z przetartymi warzywami, ewentualnie doprawiamy. I gotowe.
SMACZNEGO.
2 komentarze:
Muszę spróbować😊 łatwe do wykonania i na pewno smaczne.
Witaj, jest dokładnie tak jak piszesz, proste i smaczne. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Prześlij komentarz