Lubię testować różne ryby i szukać nowych
smaków. Niedawno kupiłam mrożone tuszki karmazyna. Muszą przyznać, że to bardzo
smaczna i ładna ryba. Po wyfiletowaniu ryby otrzymałam ładne kawałki prawie bez ości.
Przy okazji zrobiłam też ZUPĘ RYBNĄ (prezentowana
na blogu). Nie chciałam przekombinować z przyprawami i sposobem wykonania.
Karmazyn został przeze mnie usmażony w typowy sposób. Jeżeli kiedykolwiek będę
miała okazję kupić karmazyna to na pewno to zrobię.
Składniki:
- Mrożone tuszki karmazyna
- Ziołowa przyprawa do ryb
- Sól
- Mąka
- Olej
Wykonanie:
Rybę oczyszczamy
z łusek i filetujemy. Następnie myjemy pod i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdego
fileta przyprawiamy solą i ziołową przyprawą do ryb. Odstawiamy na kilkanaście
minut do zamarynowania. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu
stron. Podajemy na ciepło. Warto zrobić do ryby marchewkę z groszkiem na gęsto (prezentowana
na blogu) a pozostałych części po filetowaniu ryby – zupę rybną. Było
pysznie. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz