Ponownie u nas na stole zagościła cielęcina.
Tym razem zrobiłam ją z dodatkiem musztardy i miodu, który nadaje jej lekkiej
słodyczy. W przypadku mięs duszonych warto wykorzystać szybkowar. Znacznie
zmniejszy nam czas przygotowywania potrawy jak i energii. Muszę przyznać, że ja
często używam tego urządzenia. A teraz zachęcam do wykorzystania przepisu.
Składniki:
- Około 1 kg cielęciny
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 – 2 łyżek płynnego miodu
- Sól
- Pieprz ziarnisty
- Woda
- 1 marchew
- 2 czerwone cebule
- olej
Wykonanie:
Cielęcinę kroimy
na mniejsze kawałki. Doprawiamy musztardą, pieprzem białym i dodatkowo
niewielką ilością soli oraz miodem (jeżeli
mamy miód skrystalizowany wystarczy na kilka sekund użyć mikrofalówki).
Pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut. Po tym czasie do garnka
wlewamy niewielką ilość oleju i lekko obsmażamy mięso (miód zacznie ciemnieć ale nie może się przypalać). Po chwili
podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy cebule, marchew i pieprz. Dusimy pod
przykryciem do miękkości cielęciny. Cielęcina powinna być bardzo miękka. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz