Wiem, że pierś z kaczki powinno się robić
inaczej, ale cóż, należę do tych co nie lubią „różowego” - dokładnie różowego
mięsa. No może tylko w przypadku polędwicy wołowej jest inaczej. Więc w tym
przepisie nie znajdziecie różowej piersi z kaczki podanej na talerzu.
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kaczki ( 1 na „głowę” )
- 2 jabłka
- Majeranek
- Sól,
Wykonanie:
Filety myjemy,
osuszamy, nacieramy solą i majerankiem. Jabłka myjemy, usuwamy gniazda
nasienne, kroimy na 8 części, odrobinę solimy i posypujemy majerankiem. Na dno
naczynia do pieczenia kładziemy połowę jabłek na to piersi z kaczki i kolejną
warstwę jabłek. Dobrze jest aby tak przygotowane mięso marynowało się ok 1
godziny. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. ok 190 oC przez
30-40 minut. ( warto sprawdzić widelcem,
czy jest dla nas odpowiednia ) Pod koniec pieczenia ( ok 10 min ) przykrywamy
naczynie folią aluminiową. Podajemy z żurawiną lub borówką. SMACZNEGO
1 komentarze:
kocham kaczkę! <3
Prześlij komentarz