Farszynki czyli warmińsko – mazurskie ziemniaczane
kotlety.
Przez wiele lat nie robiłam kotletów
ziemniaczanych i był to błąd. Z tak prostych składników można wyczarować pyszne
danie. W dzisiejszej odsłonie - farszynki, ziemniaczane kotlety nadziewane
mięsem.
Składniki:
Ciasto:
- Ok. 1 kg gotowanych ziemniaków
- Ok. 300 gram mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- Sól
Farsz
- 300 gram gotowanego mięsa wieprzowego
- 2 jajka na twardo
- 2 cebule
- Sól, pieprz
- łyżka masła
- Olej
Wykonanie:
Drobno pokrojoną
cebulę zarumieniamy na maśle. Mięso i 2 jajka ugotowane na twardo przepuszczamy
przez maszynkę, dodajemy zarumienioną cebulę, przyprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę bądź maszynkę, wbijamy 2 jajka,
wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz sól do smaku. Rolujemy wałek, który kroimy na kawałki.
Na każdy kawałek nakładamy farsz, zawijamy i formujemy kotlety. Smażymy na
rozgrzanym oleju na złoty kolor. Farszynki podajemy z sosem.
SMACZNEGO
2 komentarze:
Apetyczne kotlety ,pozdrawiam.
szamałabym!
Prześlij komentarz