Propozycja na dzisiaj: polędwiczka wieprzowa,
nadziewana. W sumie prosta do wykonania, bez udziwnionych składników, idealna
na szybki obiad. Może dacie się skusić.
Składniki:
- Polędwiczka wieprzowa
- Drobiowa kiełbasa (1/2 długości polędwiczki)
- 4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- Sól
- Pieprz
- Mielona słodka papryka
- 1 łyżka almette śmietankowe
- olej
- Bulion/ woda
Wykonanie:
Końcówkę (tę najcieńszą) z polędwiczki odcinamy, możemy
wykorzystać do zupy. Uformowaną polędwiczkę przekrawamy na dwa kawałki (na pół) i ostrym, cienkim nożem robimy
otwór na całej długości. Kiełbasę dzielimy wzdłuż i umieszczamy w polędwiczce.
Przyprawiamy solą i mieloną papryką. Owijamy szynką szwarcwaldzką i spinamy
wykałaczkami. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju w obu stron. W czasie
smażenia dodajemy pokrojoną marchew i cebulę. Po chwili podlewamy bulionem lub
wodą, dodajemy almette. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec wyjmujemy
polędwiczki. Marchewki, cebulę i płyn razem miksujemy. W ten sposób
przygotowujemy gęsty sos. Pokrojone polędwiczki podajemy z ulubionymi
dodatkami. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz