Recent Posts

wtorek, 30 stycznia 2018

Galantyna z kurczaka i papryki na parze

Galantyna z kurczaka idealnie pasuje do kanapek jako alternatywa wędliny. Dobrze się też sprawdza jako przystawka razem z sosem. Od Was zależy jak ją wykorzystacie. Zachęcam do wykorzystania przepisu.


Składniki:
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 300 g mięsa z udka z kurczaka bez skóry i kości
  • 150 g mix papryk (czerwona, zielona, żółta, po 50 g każda)
  • 2 łyżeczki vegety
  • 350 ml wody
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • Sól
  • Pieprz





Wykonanie:

Mięso przepuszczamy przez maszynkę do mięsa – największe oczy. Papryki rozdrabniamy w mikserze lub bardzo drobno kroimy. Dodajemy do mięsa. Do masy mięsnej dolewamy wodę, dodajemy żelatynę, vegetę, pieprz i ewentualnie sól. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dzielimy na 2 części. Masę wykładamy na folię spożywczą. Zawijamy a końce związujemy (jak cukierka). Gotujemy na parze przez 30 minut. Schładzamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy na zimno do kanapek lub z sosem jako przystawkę. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz