Recent Posts

wtorek, 23 stycznia 2018

Sałatka z grillowaną cukinią i sosem tzatziki

Na dzisiaj proponuję lekką sałatkę z grillowaną i chrupiącą cukinią. Możecie zrobić ją wieczorem a rano wykorzystać na śniadanie. Wystarczy zapakować do pudełka a sos dodać dopiero przed jedzeniem.


Składniki:
  • ½ mini sałaty rzymskiej
  • ½ młodej cukinii
  • Kilka kolorowych pomidorków koktajlowych
  • Łyżka pokrojonej fety
  • Vegeta
  • Jogurt naturalny + sos tzatziki (w proszku)
  • Bazylia suszona
  • Sól
  • Pieprz
  • Odrobina oleju


Wykonanie:

Cukinię kroimy w plastry (około ½ cm). Posypujemy lekko vegetą i wykładamy na sito aby puściła sok, na 15 minut. Do połowy jogurtu naturalnego (małego) dodajemy przyprawę tzatziki (ilość uzależniamy od naszych upodobań) mieszamy i odstawiamy.  Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i grillujemy cukinię z obu stron. Pozostawiamy do wystygnięcia. Sałatę kroimy na kawałki, umieszczamy w pojemniku. W dalszej kolejności grillowaną cukinię. Posypujemy bazylią i pieprzem. Wykładamy pomidorki przekrojone na połowę wraz z fetą. Dodatkowo przyprawiamy lekko solą i pomidorki bazylią. Przed podaniem dodajemy sos. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz