Na dzisiaj proponuję lekką sałatkę z
grillowaną i chrupiącą cukinią. Możecie zrobić ją wieczorem a rano wykorzystać
na śniadanie. Wystarczy zapakować do pudełka a sos dodać dopiero przed
jedzeniem.
Składniki:
- ½ mini sałaty rzymskiej
- ½ młodej cukinii
- Kilka kolorowych pomidorków koktajlowych
- Łyżka pokrojonej fety
- Vegeta
- Jogurt naturalny + sos tzatziki (w proszku)
- Bazylia suszona
- Sól
- Pieprz
- Odrobina oleju
Wykonanie:
Cukinię kroimy w
plastry (około ½ cm). Posypujemy
lekko vegetą i wykładamy na sito aby puściła sok, na 15 minut. Do połowy
jogurtu naturalnego (małego) dodajemy
przyprawę tzatziki (ilość uzależniamy od
naszych upodobań) mieszamy i odstawiamy. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i
grillujemy cukinię z obu stron. Pozostawiamy do wystygnięcia. Sałatę kroimy na
kawałki, umieszczamy w pojemniku. W dalszej kolejności grillowaną cukinię. Posypujemy
bazylią i pieprzem. Wykładamy pomidorki przekrojone na połowę wraz z fetą.
Dodatkowo przyprawiamy lekko solą i pomidorki bazylią. Przed podaniem dodajemy
sos. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz