Mimo, że policzki są w śmietankowym sosie
nie ma w nich ani grama śmietany. Ostatnio jeżeli potrzebuję do dania śmietany,
zastępuję ją serkiem typu almette. Idealnie się do tego nadaje. Lekko zagęszcza
sos oraz nadaje mu delikatnego smaku. Początkowo chciałam zrobić policzki w
sosie chrzanowym, lecz w trakcie gotowania doszłam do wniosku, że szkoda byłoby
zamaskować chrzanem przepyszne danie. Oczywiście polecam.
Składniki:
- 4 policzki wieprzowe
- 100 g marchwi
- 50 g korzenia selera
- 50 g korzenia pietruszki
- Sól
- Pieprz biały
- Vegeta
- 1 łyżka almette śmietankowe
- Bulion warzywny
- Odrobina oleju
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
Wykonanie:
Policzki
przyprawiamy solą, pieprzem białym i odstawiamy na chwilę. Obrane warzywa kroimy
w słupki. Dodajemy do nich odrobinę oleju i lekko posypujemy vegetą. Mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię i smażymy warzywa. Gdy się lekko zarumienią dodajemy policzki
i obsmażamy je z obu stron. Następnie podlewamy bulionem warzywnym, dodajemy
kilka listków laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego. Dusimy pod
przykryciem do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodajemy serek almette.
Dokładnie rozprowadzamy go w sosie. Razem chwilkę gotujemy i ewentualnie
dodatkowo doprawiamy solą i białym pieprzem. Podajemy z ziemniakami lub kaszą.
SMCZNEGO.
2 komentarze:
Pyszny obiad
Witaj, dokładnie tak jest jak piszesz, to jest pyszne. Szkoda tylko, że policzki czy to wieprzowe czy wołowe są tak trudno dostępne. Ja kupuję je na ogół w Makro. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Prześlij komentarz