Zapewne niektórzy z Was są zaskoczeni, że
wątróbkę można grillować i to z powodzeniem. Nie ukrywam robiłam to pierwszy
raz i mogę jednoznacznie stwierdzić, że nadaje się do tego. Wątróbkę
grillowałam na grillu kontaktowym w domu. Dodatkowo jest to danie dietetyczne
wykonane bez tłuszczu i mąki. Dla tych którzy liczą kalorie a wątróbka śni się
po nocach, danie idealne. Polecam.
Składniki:
- wątróbka cielęca
- Mix przypraw : czarnuszka, suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi
- Sól
- Pieprz
Wykonanie:
Z wątróbki
pozbywamy się błon, kroimy w plastry około 1 cm. Przyprawiamy mixem przypraw (ja kupuję je na targach, można je też kupić wysyłkowo. Gdyby ktoś był
zainteresowany podam namiary). Nie solimy ale tylko dodajemy pieprz.
Pozostawiamy na około 15 minut. Nagrzewamy grilla i tak przygotowaną wątróbkę grillujemy
tylko kilka minut. Po zdjęciu z grilla posypujemy solą. SMACZNEGO.
Wartość
kaloryczna w 100g świeżej wątróbki: 129 kcal
2 komentarze:
słyszałam, że można, ale jakoś nie spróbowałam... widzę, że wychodzi rewelacyjnie :)
Witaj, słyszałam podobnie, ale jakoś nie dawałam wiary. A jednak można. Następnym razem spróbuję z wątróbką z indyka. Chyba,że spróbujesz pierwsza, będę wdzięczna jak napiszesz. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Prześlij komentarz