Dzisiaj w roli głównej, kurczak i
papryka. Sezon na paprykę trwa. Bardzo lubię gdy papryka zanim trafi do dania
jest upieczona, pozbawiona skóry. Potrawa bardzo smaczna, może Wam też
przypadnie do gustu. Polecam.
Składniki:
- 4 udka z kurczaka pozbawione skóry
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- Sól
- Papryka słodka mielona
- Papryka ostra mielona
- Serek topiony – trójkąt śmietankowy
- 1 łyżeczka oleju
- woda
Wykonanie:
Paprykę kroimy
na cztery lub sześć części, pieczemy (ułożone
skórką do góry) przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 o C
na górnej półce – grzanie góra. Po upieczeniu pozostawiamy najlepiej pod
przykryciem do wystygnięcia. Udka przyprawiamy solą i intensywnie papryką,
słodką i ostrą w zależności od upodobania. Na patelnię wlewamy olej i rozsmarowujemy
go równomiernie, rozgrzewamy. Smażymy udka z obu stron. Podlewamy wodą około
250 ml wody. Przykrywamy i dusimy pod przykryciem. Z pieczonych papryk
zdejmujemy skórę i kroimy w paseczki. Dodajemy do kurczaka. Dusimy do miękkości
kurczaka. Pod koniec dodajemy serek topiony. W razie potrzeby doprawiamy solą.
Podajemy z kaszą lub ziemniakami. SMACZNEGO.
2 komentarze:
mięcho zawsze jest dobre, takie zwłaszcza
Witaj, a jakie było smaczne :) Dziękuję za komentarz i pozdrawiam
Prześlij komentarz