Recent Posts

piątek, 22 września 2017

Grillowana wątróbka cielęca

Zapewne niektórzy z Was są zaskoczeni, że wątróbkę można grillować i to z powodzeniem. Nie ukrywam robiłam to pierwszy raz i mogę jednoznacznie stwierdzić, że nadaje się do tego. Wątróbkę grillowałam na grillu kontaktowym w domu. Dodatkowo jest to danie dietetyczne wykonane bez tłuszczu i mąki. Dla tych którzy liczą kalorie a wątróbka śni się po nocach, danie idealne. Polecam.


Składniki:
  • wątróbka cielęca
  • Mix przypraw : czarnuszka, suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi
  • Sól
  • Pieprz



Wykonanie:

Z wątróbki pozbywamy się błon, kroimy w plastry około 1 cm. Przyprawiamy mixem przypraw (ja kupuję je na targach, można je też kupić wysyłkowo. Gdyby ktoś był zainteresowany podam namiary). Nie solimy ale tylko dodajemy pieprz. Pozostawiamy na około 15 minut. Nagrzewamy grilla i tak przygotowaną wątróbkę grillujemy tylko kilka minut. Po zdjęciu z grilla posypujemy solą. SMACZNEGO.


Wartość kaloryczna w 100g świeżej wątróbki: 129 kcal

2 komentarze:

Zuza pisze...

słyszałam, że można, ale jakoś nie spróbowałam... widzę, że wychodzi rewelacyjnie :)

Smaki Ewy pisze...

Witaj, słyszałam podobnie, ale jakoś nie dawałam wiary. A jednak można. Następnym razem spróbuję z wątróbką z indyka. Chyba,że spróbujesz pierwsza, będę wdzięczna jak napiszesz. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Prześlij komentarz