Większość z Was zapewne lubi owoce morza.
Ja osobiście najbardziej lubię krewetki. A podane z czosnkiem to już sama
poezja. Dzisiaj przedstawiam dietetyczną wersję z pełnoziarnistym makaronem. Może
się skusicie.
Składniki: dla
dwóch osób
- Krewetki (po rozmrożeniu 215 g)
- 100 g makaronu pełnoziarnistego
- 180 g krążków kalmarów
- 1 łyżka oliwy
- 1-3 ząbki czosnku (jak kto lubi)
- Sól
- 100 ml wina białego półwytrawnego
Wykonanie:
Makaron gotujemy
w osolonej wodzie. Krewetki oczyszczamy (usuwamy
przewód pokarmowy, wygląda jak nitka przebiegająca przez długość krewetki).
Na patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy i dodajemy krewetki. Smażymy je przez
chwilę aż staną się różowe i nieprzezroczyste. Krążki kalmarowe wrzucamy do garnka (zamrożone) i gotujemy 7
minut (nie dłużej, bo będą gumowe).
Następnie odcedzamy i dodajemy do krewetek razem z czosnkiem. Przesmażamy. Podlewamy
winem i dusimy aż alkohol odparuje. Całość doprawiamy solą. Na koniec do owoców
morza dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy aby makaron został pokryty powstałym
sosem. Wykładamy na talerz i SMACZNEGO.
Wartość kaloryczna 1 porcji: 396 kcal
0 komentarze:
Prześlij komentarz