Dzisiaj przedstawiam dietetyczny deser na
bazie kaszy jaglanej. Kaszę jaglaną można wykorzystywać do dań słodkich jak i
słonych. Tym razem proponuję na słodko. Może się skusicie.
Składniki: / na
dwie porcje
- 65 g suchej kaszy jaglanej
- 170 g obranego jabłka
- 25 g miodu
- ½ łyżeczki anyżu
Wykonanie:
Kaszę jaglaną
gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy
kasza „wypije” nadmiar wody (jeżeli mamy
za dużo wody możemy ją odparować, ale należy pamiętać o mieszaniu aby się nie
przypaliła), dodajemy miód. Dokładnie go rozprowadzamy. Rozkładamy do dwóch
miseczek. Na małej patelni wykładamy obrane i pokrojone jabłko. Wlewamy
niewielką ilość wody, dosypujemy anyż i gotujemy aż jabłka będą miękkie i
szkliste a wody się pozbędziemy. Wykładamy na wcześniej ugotowaną kaszę. Możemy
podawać na ciepło lub zimno. SMACZNEGO.
Wartość
kaloryczna 1 porcji: 196 kcal
0 komentarze:
Prześlij komentarz