Danie powstało z potrzeby chwili.
Chciałam coś zmienić bo był to kolejny dzień w którym miał być kurczak na
obiad. Dzięki temu powstało bardziej szlachetne danie niż początkowo
zakładałam, gdyż szafran należy do najdroższej przyprawy świata. Nic dziwnego
skoro powstaje z krokusów.
Składniki:
- Filet z kurczaka (pojedynczy, duży)
- Szafran
- Bułka tarta
- 1 jajko
- Mleko
- Sól
- Biały pieprz
- Śmietana słodka 18%
- Mąka
- Bulion/woda
Wykonanie:
Szafran
namaczamy w gorącej wodzie, kilka minut. Fileta z kurczaka siekamy drobno
nożem. Do bułki tartej (około ¼ szklanki)
dolewamy niewielką ilość mleka, tak aby bułka nie była sucha. Do siekanego
mięsa dodajemy namoczoną bułkę, jajko. Przyprawiamy solą i białym pieprzem.
Wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy małe pulpety. Jeżeli masa jest zbyt
luźna możemy dodać dodatkowo trochę bułki tartej. W garnku zagotowujemy
niewielką ilość wody/ bulionu. Wkładamy pulpety. Gotujemy kilka minut. Wlewamy
wodę z moczenia szafranu i szafran. Gotujemy jeszcze 5 minut. Odlewamy
niewielką ilość, dodajemy śmietanę (ok.100
ml) i 1 łyżeczkę mąki. Po dokładnym wymieszaniu wlewamy do pulpetów.
Zagotowujemy ewentualnie doprawiamy solą. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz