Recent Posts

wtorek, 16 maja 2017

Pulpety siekane drobiowe w szafranowym sosie

Danie powstało z potrzeby chwili. Chciałam coś zmienić bo był to kolejny dzień w którym miał być kurczak na obiad. Dzięki temu powstało bardziej szlachetne danie niż początkowo zakładałam, gdyż szafran należy do najdroższej przyprawy świata. Nic dziwnego skoro powstaje z krokusów.



Składniki:
  • Filet z kurczaka (pojedynczy, duży)
  • Szafran
  • Bułka tarta
  • 1 jajko
  • Mleko
  • Sól
  • Biały pieprz
  • Śmietana słodka 18%
  • Mąka
  • Bulion/woda





Wykonanie:

Szafran namaczamy w gorącej wodzie, kilka minut. Fileta z kurczaka siekamy drobno nożem. Do bułki tartej (około ¼ szklanki) dolewamy niewielką ilość mleka, tak aby bułka nie była sucha. Do siekanego mięsa dodajemy namoczoną bułkę, jajko. Przyprawiamy solą i białym pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy małe pulpety. Jeżeli masa jest zbyt luźna możemy dodać dodatkowo trochę bułki tartej. W garnku zagotowujemy niewielką ilość wody/ bulionu. Wkładamy pulpety. Gotujemy kilka minut. Wlewamy wodę z moczenia szafranu i szafran. Gotujemy jeszcze 5 minut. Odlewamy niewielką ilość, dodajemy śmietanę (ok.100 ml) i 1 łyżeczkę mąki. Po dokładnym wymieszaniu wlewamy do pulpetów. Zagotowujemy ewentualnie doprawiamy solą. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz