Recent Posts

piątek, 12 maja 2017

Frittata z ziemniakami, kurczakiem i szpinakiem czyli zapiekanka z ziemniakami

Świetna potrawa. Można zrobić ją na wiele sposobów. Ja wykorzystałam ziemniaki, kurczaka z rosołu i szpinak. Oczywiście znalazło się tam jeszcze parę innych składników. Danie przepyszne, musicie koniecznie wypróbować. Polecam.



Składniki:
  • Ugotowane ziemniaki (około 1 kg)
  • Elementy kurczaka gotowane
  • Szpinak mrożony rozdrobniony 1 opakowanie
  • Papryka marynowana – około 2 kawałków
  • Ser feta ½ opakowania
  • 6 pieczarek
  • 6 jajek
  • Sól
  • Pieprz
  • Sok z cytryny
  • Czosnek
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • Masło klarowane








Wykonanie:

Do przygotowania tej potrawy idealnie nadaje się patelnia lub inne naczynie które można używać na kuchence i w piekarniku. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Doprawiamy do solą, pieprzem, sokiem z cytryny i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Pozostawiamy do wystygnięcia. Paprykę kroimy w większą kostkę a cebulę drobno siekamy a pieczarki w plasterki. Ziemniaki kroimy w plastry o grubości około ½ cm. Kurczaka rozdrabniamy. Na patelnię wykładamy niewielką ilość masła klarowanego. Przesmażamy cebulę i pieczarki. Następnie dodajemy ziemniaki, kurczaka i paprykę. I na koniec wykładamy pokruszony ser feta. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem – jak lubicie. Rozbijamy jajka. Do jajek dodajemy szpinak i śmietanę. Całość solimy. Masę jajeczno – szpinakową wylewamy na patelnię z pozostałymi składnikami. Chwilę pozostawiamy na kuchence aż brzegi zaczną się ścinać. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 o C i zapiekamy około 20 minut. Podajemy na ciepłu lub jak wolicie na zimno. Można też zabrać do pracy. SMACZNEGO.

1 komentarze:

Kinga pisze...

Świetny pomysł! :)

Prześlij komentarz