Jak wiadomo maj to miesiąc szparagów. W
tym okresie są one najsmaczniejsze, oczywiście wybieramy te młode. Stare
szparagi po gotowaniu stają się gorzkie i tych unikajmy. Dzisiaj proponuję
łososia w szparagach. Pycha.
Składniki:
- Łosoś świeży
- Szparagi białe
- Masło
- Sól
- Cukier
- Olej
- Śmietana 18%
- Mąka
- Pieprz biały mielony
Wykonanie:
Łososia kroimy
na kawałki (1 kawałek na „głowę”).
Przyprawiamy solą. Szparagi białe obieramy i odłamujemy końcówkę. Szparagi
gotujemy w wodzie w pozycji pionowej – główkami do góry. Do wody dodajemy sól,
niewielką ilość cukru i łyżeczkę masła. Gotujemy do miękkości. Aby szparagi
były jędrne po ugotowaniu wykładamy je na chwilę do zimnej wody z lodem.
Odłamane końcówki szparagów gotujemy w niewielkiej ilości wody doprawionej
podobnie. Po ugotowaniu, całość miksujemy i przecieramy przez sito. W
niewielkiej ilości śmietanki (50-100 ml)
rozprowadzamy 1 łyżeczkę mąki. Dodajemy do przetartych szparagów. Dodatkowo
dodajemy łyżeczkę masła. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Zagotowujemy aby
sos zgęstniał (podczas gotowania mieszamy).
Na ogrzanym oleju smażymy łososia z obu stron przez kilka minut. Na talerz
wykładamy łososia układamy szparagi i polewamy przygotowanym sosem. SMACZNEGO.
1 komentarze:
Świetny pomysł! :)
Prześlij komentarz