Świetna potrawa. Można zrobić ją na wiele
sposobów. Ja wykorzystałam ziemniaki, kurczaka z rosołu i szpinak. Oczywiście
znalazło się tam jeszcze parę innych składników. Danie przepyszne, musicie
koniecznie wypróbować. Polecam.
Składniki:
- Ugotowane ziemniaki (około 1 kg)
- Elementy kurczaka gotowane
- Szpinak mrożony rozdrobniony 1 opakowanie
- Papryka marynowana – około 2 kawałków
- Ser feta ½ opakowania
- 6 pieczarek
- 6 jajek
- Sól
- Pieprz
- Sok z cytryny
- Czosnek
- 1 mała cebula
- 2 łyżki gęstej śmietany
- Masło klarowane
Wykonanie:
Do przygotowania
tej potrawy idealnie nadaje się patelnia lub inne naczynie które można używać
na kuchence i w piekarniku. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Doprawiamy do
solą, pieprzem, sokiem z cytryny i przepuszczonym przez praskę czosnkiem.
Pozostawiamy do wystygnięcia. Paprykę kroimy w większą kostkę a cebulę drobno
siekamy a pieczarki w plasterki. Ziemniaki kroimy w plastry o grubości około ½ cm.
Kurczaka rozdrabniamy. Na patelnię wykładamy niewielką ilość masła klarowanego.
Przesmażamy cebulę i pieczarki. Następnie dodajemy ziemniaki, kurczaka i
paprykę. I na koniec wykładamy pokruszony ser feta. Całość doprawiamy do smaku
solą, pieprzem i czosnkiem – jak lubicie. Rozbijamy jajka. Do jajek dodajemy
szpinak i śmietanę. Całość solimy. Masę jajeczno – szpinakową wylewamy na
patelnię z pozostałymi składnikami. Chwilę pozostawiamy na kuchence aż brzegi
zaczną się ścinać. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 o
C i zapiekamy około 20 minut. Podajemy na ciepłu lub jak wolicie na
zimno. Można też zabrać do pracy. SMACZNEGO.
1 komentarze:
Świetny pomysł! :)
Prześlij komentarz