Niedawno przedstawiałam takie bułki z
jarmużem i chorizo. Dzisiaj inna wersja tych pysznych bułek bo ze szpinakiem i
boczkiem. Koniecznie je przygotujcie, są zdecydowanie bardziej niż smaczne.
Składniki:
- Surowe ciasto na pizzę w rolce
- Opakowanie mrożonego szpinaku
- 150 gram boczku wędzonego parzonego
- 1 mała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 jajko
- Sól
- Pieprz
- Sok z cytryny
- Serek typu almette śmietankowy
- Ser żółty typu gouda
Wykonanie:
Szpinak
rozmrażamy i odparowujemy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przepuszczamy przez
praskę. Na patelnię wykładamy masło i szklimy cebulę wraz z czosnkiem.
Następnie całość dodajemy do szpinaku. Szpinak przyprawiamy do smaku solą,
pieprzem i sokiem z cytryny. Jajko roztrzepujemy w miseczce i dodajemy
szpinaku. Razem chwile przesmażamy mieszając (jajko zagęści szpinak). Boczek kroimy w kostkę i smażymy kilka
minut a następnie dodajemy do szpinaku. Razem mieszamy. I pozostawiamy tak
długo aby całość farszu była wystudzona (ważne!). Blachę wykładamy papierem do pieczenia Rozwijamy
ciasto na pizzę, smarujemy serkiem i wykładamy farsz. Posypujemy startym serem
a następnie zwijamy w rulon. Rulon kroimy na odcinki około 2-3 cm i wykładamy
na blaszce. Na każdą bułkę nakładamy plasterek sera. Pieczemy na nagrzanym
piekarniku do 190 o C przez 20 minut. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz