Recent Posts

czwartek, 23 marca 2017

Bułki pizzowe zawijane, ze szpinakiem i boczkiem

Niedawno przedstawiałam takie bułki z jarmużem i chorizo. Dzisiaj inna wersja tych pysznych bułek bo ze szpinakiem i boczkiem. Koniecznie je przygotujcie, są zdecydowanie bardziej niż smaczne.



Składniki:
  • Surowe ciasto na pizzę w rolce
  • Opakowanie mrożonego szpinaku
  • 150 gram boczku wędzonego parzonego
  • 1 mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 jajko
  • Sól
  • Pieprz
  • Sok z cytryny
  • Serek typu almette śmietankowy
  • Ser żółty typu gouda








Wykonanie:

Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę. Na patelnię wykładamy masło i szklimy cebulę wraz z czosnkiem. Następnie całość dodajemy do szpinaku. Szpinak przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jajko roztrzepujemy w miseczce i dodajemy szpinaku. Razem chwile przesmażamy mieszając (jajko zagęści szpinak). Boczek kroimy w kostkę i smażymy kilka minut a następnie dodajemy do szpinaku. Razem mieszamy. I pozostawiamy tak długo aby całość farszu była wystudzona (ważne!). Blachę wykładamy papierem do pieczenia Rozwijamy ciasto na pizzę, smarujemy serkiem i wykładamy farsz. Posypujemy startym serem a następnie zwijamy w rulon. Rulon kroimy na odcinki około 2-3 cm i wykładamy na blaszce. Na każdą bułkę nakładamy plasterek sera. Pieczemy na nagrzanym piekarniku do 190 o C przez 20 minut. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz