Bułki są przepyszne i to stwierdzenie
wystarczyłoby w zupełności. Jak raz je zrobicie wejdą one na stałe do Waszego menu.
Mimo iż składników jest sporo, wykonanie wcale nie jest skomplikowane. A ten
smak…Koniecznie spróbujcie i podzielcie się wrażeniami.
Składniki:
- Ciasto do pizzy (surowe, zwijane)
- Serek typu almette – czosnkowy
- Opakowanie jarmużu
- ½ czerwonej papryki
- ½ żółtej papryki
- 1 pęczek szczypiorku
- 80 gram chorizo/ ewentualnie zamiennie salami
- Ser żółty typu gouda
- Sól
- Pieprz
- Czosnek świeży
- Kostka czosnku knorr/ zamiennie świeży lub suszony
- Sok z cytryny
- Łyżka masła klarowanego
Wykonanie:
Z jarmużu
usuwamy twarde elementy, pozostawiamy tylko listki. Na patelnię wykładamy
masło, dodajemy jarmuż. Przesmażamy go chwilkę aż zmięknie. Podczas obróbki
przyprawiamy go solą, pieprzem, czosnkiem i niewielką ilością soku z cytryny (podobnie jak szpinak). Pozostawiamy do przestygnięcia.
Ciasto do pizzy rozwijamy, smarujemy serkiem typu almette. Wykładamy jarmuż.
Papryki kroimy w kostkę a chorizo w paseczki. Szczypiorek siekamy. Wszystkie
składniki umieszczamy na jarmużu. Posypujemy rozkruszoną kostką knorr –
czosnek. Niewielką ilość sera żółtego ścieramy lub kroimy na małe kawałki i wykładamy
na pizzy. Całość zawijamy w rulon i kroimy na kawałki około 2 ½ cm. Wykładamy
na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym kawałku umieszczamy
dodatkowo plasterek sera. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 190 o C
przez około 20 minut. Do zarumienienia. Bułki są przepyszne na ciepło i na
zimno. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz