Piąteczek już jutro, warto więc dzisiaj zaopatrzyć
się w rybkę. Tym razem proponuję łososia. Czysty kawałek smacznej ryby. Dodatek
masła nadaje delikatności rybie. Koniecznie spróbujcie.
Składniki:
(propozycja dla 2 osób)
- Łosoś (płat ok. 200 na głowę)
- Mały pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka masła klarowanego
- Sól
- Pieprz cytrynowy
Wykonanie:
Łososia myjemy,
osuszamy i lekko solimy. Układamy w naczyniu do pieczenia. Posypujemy pieprzem
cytrynowym. Pietruszkę myjemy i drobno siekamy. Do naczynia wykładamy masło
klarowane. Wstawiamy na 15 sekund do mikrofalówki aby stało się miękkie. Do
miękkiego masła dodajemy pietruszkę. I bardzo lekko solimy. Mieszamy.
Przygotowaną masą maślano – pietruszkową smarujemy łososia. Pozostawiamy do
zamarynowania na około 15 –20 minut. Po tym czasie pieczemy w nagrzanym
piekarniku do temp. 180 o C przez 20 minut. SMACZNEGO.
2 komentarze:
Znam ten smak. Narobiłaś mi smaka. Pozdrawiam
Witaj Kasiu, rybka - pycha. Warto zrobić a dodatek masełka, wiadomo. Masełko pasuje prawie do wszystkiego i jakie dobre. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Prześlij komentarz