Przez pewnie czas nie przygotowywałam
łososia. Po prostu w pewnym momencie bywał tak często, że zwyczajnie nie miałam
na niego ochoty. W końcu przeszło. Dzisiaj prezentuję łososia pieczonego. Przepis
łatwy a rybka smaczna. Często sukces tkwi w prostocie. Polecam.
Składniki:
- Kawałki łososia (ok. 200 gram na „głowę”)
- Sól
- Pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem
- Natka pietruszki
Wykonanie:
Łososia
oczyszczamy. Warto wyjąć pęsetą ości, łatwo wychodzą. Rybę solimy z obu stron.
Kładziemy w naczyniu do zapiekania skórą do dołu. Na łososia nakładamy pastę z
suszonych pomidorów i pozostawiamy do zamarynowania. Pozostawiamy minimum na 30
minut. Następnie zapiekamy w piekarniku w temp. 180 o C przez około
20 minut. Po upieczeniu posypujemy posiekaną pietruszką. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz