Risotto dla mnie to taka potrawa w której
można wykorzystać wiele składników, każdy składnik pasuje. W moim domu wszystkim
bez wyjątku smakuje to danie (robione na
różne sposoby). Nawet osoby które jedzą je po raz pierwszy stają się jego
zagorzałymi zwolennikami. Koniecznie spróbujcie a zapewniam, że i Wam
zasmakuje.
Składniki:
- Ugotowany ryż (2 woreczki)
- Pieczony lub gotowany kurczak (dowolna ilość)
- 3 ogórki kiszone
- 1 cebula
- Marynowane pieczarki (1/2 małego słoika)
- ½ brokułu (może być mrożony)
- ½ opakowania mrożonej fasolki szparagowej
- Pomidory krojone z puszki
- Ser żółty typu gouda
- Ketchup
- Sól
- Pieprz
Wykonanie:
Ryż wykładamy do
naczynia do zapiekania. Kurczaka kroimy na kawałki i dodajemy do ryżu. Cebulę
siekamy w kostkę, ogórki w plasterki i podobnie pieczarki. Do całości dokładamy
pomidory z puszki. Brokuł i fasolkę szparagową gotujemy al dente (oddzielnie) w osolonej wodzie. Odcedzone
również umieszczamy w potrawie. Doprawiamy solą, pieprzem oraz dodatkowo ketchupem.
Delikatnie mieszamy. Wyrównujemy wierzch potrawy. Posypujemy startym serem i
zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 o C przez około 30
minut. Przed podaniem dodatkowo można polać ketchupem. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz