Niedawno kupiłam bakłażana o kształcie
piłki. Wykorzystałam go do zrobienia roladek. W sumie nie ma to większego
znaczenia jaki jest jego kształt, smakuje tak samo. Roladki które dzisiaj
przedstawiam można upiec, bądź usmażyć. Wybrałam wersję pieczoną – bardziej na
lenia. Wy wybierzcie tak jak Wam bardziej odpowiada.
Składniki:
- 1 bakłażan
- Filet z kurczaka (dowolna ilość)
- Sól
- Pieprz
- Czosnek granulowany
- Pomidory suszone w oleju
- Mąka
- Jajko
- Bułka tarta
Wykonanie:
Bakłażana kroimy
w plastry około ½ cm. Solimy. Pozostawiamy na chwilę. Filety z kurczaka również
kroimy w plastry (jak na kotlety) i
lekko je rozbijamy przez folię. Przyprawiamy solą i pieprzem. Plastry bakłażana
grillujemy lub przesmażamy na patelni z niewielką ilością oleju z pomidorów (pozostaje aromat). Na chwilę
pozostawiamy do przestygnięcia a następnie układamy na kotletach z kurczaka i
posypujemy granulowanym czosnkiem. Suszone pomidory kroimy na małe kawałki i
nakładamy na bakłażana. Zwijamy w roladki. Panierujemy w mące w jajku i bułce
tartej. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem (od pomidorów). Układamy roladki. Roladki również smarujemy olejem z
pomidorów. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 o C przez około 30
minut, aż zaczną się rumienić. Inna opcja jest tak, że smażymy je z każdej
strony na patelni. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz