Przepis na ten rosół znalazłam w jednej z
licznych książek jakie posiadam. Zaintrygował mnie dodatek wątróbki do zupy a i
ilość użytego mięsa jest też spora. Jak będziecie mieli ochotę na porządną zupę
to koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Składniki:
- 2 porcje rosołowe z kurczaka
- 500 gram wołowiny typu antrykot
- 100 gram wątróbki drobiowej
- 2 ½ l wody
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- ½ selera
- 1 cebula
- 2 goździki
- Kilka ziarenek pieprzu
- Kilka ziarenek ziela angielskiego
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- Kilka gałązek natki pietruszki
- Garść suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)
- Posiekana natka pietruszki
- Sól
- Pieprz mielony
Wykonanie:
Grzyby namaczamy
w niewielkiej ilości gorącej wody (trzymamy
pod przykryciem). Mięso zalewamy wodą. Zagotowujemy i usuwamy szum. Solimy
i gotujemy przez 30 minut. Cebulę opiekamy i wraz z obranymi warzywami i
grzybami (wraz z wodą od moczenia) i
pozostałymi przyprawami dodajemy do zupy. Gotujemy około 1 godziny. Po tym
czasie przecedzamy. Wątróbkę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru i
zagotowujemy. Ugotowane grzyby kroimy w paseczki, pozostałe mięsa również
kroimy i dodajemy do rosołu. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy w makaronem i
posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO.
2 komentarze:
Aja szczerze nigdy nie jadłam zupy z dodatkiem wątroby. Bardzo ciekawy przepis :)
Witaj, dla mnie w takiej postaci wątróbka też była pierwszy raz. Osobiście lubię wątróbkę, a eksperyment zaliczam do udanych. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Prześlij komentarz