Zakupu dokonałam zupełnie z innym
zamiarem. Chciałam zrobić kiełbasę w szynkowarze. Coś mnie podkusiło i
przygotowałam zupełnie inne danie. I to był strzał w dziesiątkę. Indyka
nafaszerowałam kurczakiem a całość owinęłam szynką szwarcwaldzką. Dzięki temu
mięso pozostało soczyste. Polecam.
Składniki:
- Filet z indyka 700 g
- 4 udka z kurczaka
- 1 op. szynki szwarcwaldzkiej
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- Olej do podsmażenia pieczarek
- Czubryca zielona
- Czubryca czerwona
- Sól
- Bulion/ woda
Wykonanie:
Filet z indyka
kroimy na płasko aby uzyskać jak największą powierzchnię. Rozbijamy dodatkowo
przez folię. Przyprawiamy zieloną czubrycą i solą. Z udek usuwamy kości i
przyprawiamy czerwoną czubrycą i solą. Układamy na filecie. Zwijamy w roladę,
Obkładamy szynką szwarcwaldzką i zabezpieczamy sznurkiem. Pieczarki kroimy na
połowę i w plasterki. Podsmażamy razem z pokrojoną cebulą. Do rolady dokładamy
podsmażone pieczarki, ewentualnie podlewamy niewielką ilością bulionu. Pieczemy
w piekarniku pod przykryciem około 1 godziny w temp. 190 oC. Pozostawiamy
jeszcze na 30 minut w piekarniku aby rolada odpoczęła i doszła. Kroimy w
plastry i SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz