Świetny sposób na zagospodarowanie
pomidorów drugiego gatunku, popękanych, przejrzałych. Moje właśnie takie były.
Do słoików nadawały się idealnie. Polecam.
Składniki:
- Pomidory dowolna ilość (ja miałam około 4 kg)
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- Oregano
- Sól
- Pieprz cayenne
- Cukier
- Ocet spirytusowy
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
Wykonanie:
Pomidory parzymy
we wrzątku i obieramy ze skóry. Kroimy na kawałki. Do garnka z pomidorami
dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, sól i oregano. Gotujemy do miękkości.
Następnie całość miksujemy i przecieramy przez sito aby pozbyć się ewentualnych
nasionek. Doprawiamy do smaku solą, cukrem, octem i pieprzem cayenne. W niewielkiej ilości wody rozprowadzamy mąkę
i dodajemy do ketchupu. Gotujemy tak długo aż uzyskamy odpowiednią gęstość.
Przez cały czas mieszamy. Umieszczamy w słoikach i pasteryzujemy około 20
minut. Po wystudzeniu ketchup jest gotowy. SMACZNEGO.
2 komentarze:
Ja mam taki podobny przepis od mamy
Witaj, a ja musiałam wczoraj sama wymyślić, bo szkoda było mi pomidorów :) Dziękuję za komentarz i pozdrawiam
Prześlij komentarz