Jeszcze do niedawna nawet nie wiedziałam,
że istnieje coś takiego jak burak naciowy. Natknęłam się przypadkiem na nasiona
tego warzywa. Posiałam z ciekawości co z tego wyrośnie. I to był strzał w
dziesiątkę. Super warzywo. Można liście traktować jak szpinak, można ugotować
zupę i jak widać można je wykorzystać do zrobienia nietypowych gołąbków. Dla
mnie bomba.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- Garść suszonych grzybów
- 1 jajko
- 50 g brązowego ryżu
- Sól
- Pieprz
- 3-4 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- Liście buraka naciowego
Wykonanie:
Grzyby zalewamy
gorącą wodą i odstawiamy aby zmiękły. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. 20 minut.
Liście przez kilka sekund parzymy w wodzie, szczególnie twarde końce i
wykładamy. Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekane grzyby, przestudzony
ryż i jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowany farsz nakładamy na liście
buraka. Zawijamy. Do garnka wlewamy wodę spod grzybów. Solimy. Układamy
gołąbki. Gotujemy przez kilkanaście minut. W tym czasie parzymy pomidory i
obieramy je ze skóry. Kroimy je w kostkę. Z garnka wyjmujemy gołąbki i
odkładamy je na chwilę. W ich miejsce dodajemy pomidory. Gotujemy je do
miękkości. Podczas gotowania doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez
praskę czosnkiem. Na koniec sos miksujemy/ blendujemy. Gołąbki umieszczamy w
sosie i gotujemy je jeszcze kilka minut i gotowe. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz