Recent Posts

wtorek, 4 września 2018

Gołąbki w liściach buraka naciowego w sosie pomidorowym z czosnkiem

Jeszcze do niedawna nawet nie wiedziałam, że istnieje coś takiego jak burak naciowy. Natknęłam się przypadkiem na nasiona tego warzywa. Posiałam z ciekawości co z tego wyrośnie. I to był strzał w dziesiątkę. Super warzywo. Można liście traktować jak szpinak, można ugotować zupę i jak widać można je wykorzystać do zrobienia nietypowych gołąbków. Dla mnie bomba.



Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • Garść suszonych grzybów
  • 1 jajko
  • 50 g brązowego ryżu
  • Sól
  • Pieprz
  • 3-4 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • Liście buraka naciowego







Wykonanie:

Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy aby zmiękły. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. 20 minut. Liście przez kilka sekund parzymy w wodzie, szczególnie twarde końce i wykładamy. Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekane grzyby, przestudzony ryż i jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowany farsz nakładamy na liście buraka. Zawijamy. Do garnka wlewamy wodę spod grzybów. Solimy. Układamy gołąbki. Gotujemy przez kilkanaście minut. W tym czasie parzymy pomidory i obieramy je ze skóry. Kroimy je w kostkę. Z garnka wyjmujemy gołąbki i odkładamy je na chwilę. W ich miejsce dodajemy pomidory. Gotujemy je do miękkości. Podczas gotowania doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec sos miksujemy/ blendujemy. Gołąbki umieszczamy w sosie i gotujemy je jeszcze kilka minut i gotowe. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz