Miałam zamysł żeby coś zrobić fileta z
kurczak na parze ale z jakimś dodatkiem. I tak padło na szpinak, a jak wiadomo
szpinak jest dobry do wszystkiego J.
Lepiej wyjść nie mogło. Zdecydowanie częściej będę robiła kurczaka w takiej
formie. Mięso pozostało soczyste, a to ważne. Polecam.
Składniki:
- 3 pojedyncze filety z kurczaka
- ½ opakowania mrożonego szpinaku
- 150 g twarogu chudego
- 3 ząbki czosnku
- ½ średniej cebuli
- 1 jajko
- Sól
- Pieprz
- Łyżeczka oleju
- Gaza
Wykonanie:
Rozmrażamy
szpinak (Ja robię to mikrofalówce, dzięki
temu od razu go odparowujemy. Nastawiam na gotowanie, kilka minut). Na
patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i szklimy drobno posiekaną cebulę i
przepuszczony przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy szpinak i odparowujemy
resztę płynu. Pozostawiamy do przestygnięcia. Filety z kurczaka rozbijamy na
duże kotlety (przez folię).
Przyprawiamy solą z każdej strony. Do przestudzonego szpinaku dodajemy
pokruszony twaróg i jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Widelcem wyrabiamy na
jednolitą masę. Przygotowanym farszem smarujemy kotlety. Zwijamy w rulon i
układamy na gazie. Zwijamy jak cukierka a końce związujemy. Gotujemy na parze
przez około 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy gazę, kroimy w plastry i
SMACZNEGO.
1 komentarze:
Idealny obiadek dla mnie
Prześlij komentarz