Sezon pomidorowy w pełni. U mnie
dojrzewają na potęgę. Są przy tym przepyszne. Dzisiaj prezentuję je w wersji
faszerowanej. Pycha.
Składniki:
- 4 duże pomidory
- 100 g kaszy bulgur
- Łyżka fety
- Garść świeżych liści bazylii
- 4 plasterki sera żółtego typu gouda
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka słonecznika
- Sól
- Pieprz
Wykonanie:
Kaszę bulgur
gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Z pomidorów odkrawamy czapeczki i
wydrążamy środek. Miąższ ze środka miksujemy. Dodajemy do kaszy. Chwilę razem
gotujemy aby odparować nadmiar płynu. Mieszamy. Po chwili dodajemy
przepuszczony przez praskę czosnek, posiekaną bazylię, pokruszoną fetę, pokrojony
ser żółty. Na koniec wsypujemy słonecznik. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy. Masą wypełniamy pomidory. Grillujemy lub zapiekamy (180 o C)
w pojemnikach aż skórka zacznie łatwo odchodzić. SMACZNEGO.
1 komentarze:
Muszą być pyszne. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam
Prześlij komentarz