Recent Posts

poniedziałek, 13 sierpnia 2018

Faszerowane pomidory idealne na grilla lub do piekarnika

Sezon pomidorowy w pełni. U mnie dojrzewają na potęgę. Są przy tym przepyszne. Dzisiaj prezentuję je w wersji faszerowanej. Pycha.



Składniki:
  • 4 duże pomidory
  • 100 g kaszy bulgur
  • Łyżka fety
  • Garść świeżych liści bazylii
  • 4 plasterki sera żółtego typu gouda
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słonecznika
  • Sól
  • Pieprz







Wykonanie:

Kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Z pomidorów odkrawamy czapeczki i wydrążamy środek. Miąższ ze środka miksujemy. Dodajemy do kaszy. Chwilę razem gotujemy aby odparować nadmiar płynu. Mieszamy. Po chwili dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, posiekaną bazylię, pokruszoną fetę, pokrojony ser żółty. Na koniec wsypujemy słonecznik. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Masą wypełniamy pomidory. Grillujemy lub zapiekamy (180 o C) w pojemnikach aż skórka zacznie łatwo odchodzić. SMACZNEGO.

1 komentarze:

mopswkuchni pisze...

Muszą być pyszne. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam

Prześlij komentarz