Mimo panującego upału coś trzeba jeść. O
piekarniku lepiej na jakiś czas zapomnieć, po co generować dodatkowe ciepło w
domu. Dzisiaj proponuję duszonego kurczaka w warzywach. Prosto i szybko.
Składniki:
- Udka z kurczaka bez skóry (ja miałam 10)
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- Pęczek natki pietruszki
- Sól
- Pieprz
- Olej – niewielka ilość
- Bulion warzywny / woda
Wykonanie:
Udka nacieramy
solą i pieprzem. Obsmażamy na z każdej strony na niewielkiej ilości oleju.
Warzywa kroimy w kostkę. Dodajemy do kurczaka. Podlewamy bulionem lub wodą i
dusimy pod przykryciem aż wszystko zmięknie (zwykle kilkanaście minut). Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z ziemniakami, ryżem
lub makaronem. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz