Recent Posts

niedziela, 25 marca 2018

Pulpety warzywno-mięsne w śmietankowym sosie

Kolejne pulpety w moim wykonaniu, dzisiaj jednak trochę inaczej a z dodatkiem warzyw. Ja wykorzystałam marchewkę i cukinię. Warzywa nadają pulpetom lekkości. Do tego śmietankowy sos i dania gotowe. Polecam.



Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 marchewka
  • ½ młodej cukinii
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżka śmietankowego almette
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • Bulion/ woda





Wykonanie:

Cukinię ścieramy na tarce warzywnej, przekładamy na sito i lekko solimy (pozostawiamy kilkanaście minut aby pozbyć się nadmiaru wody). Tak samo ścieramy marchewkę. Do mięsa mielonego dodajemy jedno jajko, łyżkę bułki tartej, startą marchewkę i odciśniętą cukinię. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i formujemy pulpety. Gotujemy w bulionie kilkanaście minut. Pod koniec gotowania odlewamy część wywaru (tyle ile potrzebujemy do sosu), dodajemy almette i w niewielkiej ilości wody rozprowadzamy skrobię ziemniaczaną. Dodajemy do sosu, mieszając. Chwilę gotujemy aż odpowiednio zgęstnieje. Pulpety podajemy razem z sosem i ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz