Do przygotowania tego dania zainspirowała
mnie potrawa którą widziałam w restauracji (sama
jej nie jadłam). Spodobał mi się kolor i tak wymyśliłam prezentowane
dzisiaj śledzie. Może dacie się namówić i wykorzystacie przepis.
Składniki
- Śledzie solone w oleju
- Kwas buraczany
- Cebula
- Jogurt naturalny
- Sól
- Pieprz
Wykonanie:
Z śledzi zlewamy
olej i jeżeli są zbyt słone moczymy je w zimnej wodzie. Następnie kroimy na
kawałki i umieszczamy w kwasie buraczanym (prezentowany
na blogu do samodzielnego wykonania – zakładka przetwory, kiszenie buraków do
barszczu czerwonego) na 24 godziny, pozostawiamy w lodówce. Następnego dnia
odsączamy. Cebulę kroimy umieszczamy na śledziach i wykładamy gęsty jogurt. Całość
przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pozostawiamy na godzinę aby smaki się
przegryzły. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz