Niby typowe danie jakie zapewne znacie
ale trochę inne. Różnica jest w sposobie jego wykonania. W taki sposób możecie faszerować
czymkolwiek chcecie. Dzisiaj pieczarki a następnym razem może brokułem ?
Składniki:
- 300 g mielone wołowe extra
- 300 g pieczarek
- Pieprz
- Sól
- Niewielka ilość oleju
- Woda/ bulion
- Almette śmietankowe
Wykonanie:
Część pieczarek
około 150 g drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i
doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pozostawiamy do wystygnięcia. Mielone
doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy na jednolitą masę. Dzielimy na 4 części.
Formujemy kotlety i spłaszczamy je na desce aby otrzymać cienkiego burgera. Na
dwie części nakładamy farsz i przykrywamy każdy burgerem. Sklejamy razem brzegi
uciskając widelcem (z obu stron). Przesmażamy na patelni z każdej strony razem
z resztą pieczarek. Podlewamy bulionem lub wodą i dodajemy łyżkę almette.
Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Dusimy kilka minut. Podajemy na
ciepło z ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz