Recent Posts

wtorek, 9 stycznia 2018

Bigos z pieczarek

Od pewnego czasu nosiłam się z zamiarem aby zrobić tę potrawę. W końcu nadszedł ten dzień. Ja potraktowałam je jako kolację. Oczywiście jak zapewne się domyślacie danie jest dietetyczne. Jak zawsze zachęcam do wykorzystania przepisu.



Składniki:
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 100 g kiełbasy (ja dodałam morlińską z piersi kurczaka)
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Sól
  • Pieprz
  • Oregano
  • Ostra papryka
  • Łyżeczka oleju
  • woda



Wykonanie:

Pieczarki, ogórki i kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Na wysoką patelnię wlewamy olej i podsmażamy cebulę. Po chwili dodajemy kiełbasę i dalej smażymy. Następnie wykładamy pieczarki. Smażymy tak długo aż odparujemy cały płyn z pieczarek. W dalej dodajemy ogórki. Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w ½ szklanki wody. Dodajemy do bigosu. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i oregano do smaku. Dusimy jeszcze około 10-15 minut. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO.

2 komentarze:

Teresa.mojewyroby pisze...

Własnie mam pieczarki to zrobię

Smaki Ewy pisze...

Witaj, ja podobnie podeszłam do tematu. Mam nadzieję, że będzie Ci smakowało. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Prześlij komentarz