Zapewne w każdym możliwym miejscu króluje
grill. Pogoda w sumie dopisała. Mam nadzieję, że korzystacie w przepisów
prezentowanych na blogu. Dzisiaj dla odmiany od grillowanych dań proponuję
roladki wołowe.
Składniki:
- Wołowina (dowolna ilość, taką na zrazy którą można pokroić w plastry)
- Sól
- Pieprz
- Musztarda francuska
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółtka
- 300 gram pieczarek
- Plastry szynki szwarcwaldzkiej
- 1 cebula
- Niewielka ilość oleju
- Bulion / woda
- 100 ml śmietany 18%
- Ok. 2 łyżeczek mąki
Wykonanie:
Plastry wołowiny
rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem i smarujemy z jednej strony musztardą.
Na każdy kawałek wołowiny układamy plaster szynki, po kawałku papryk. Zawijamy
w roladkę i zabezpieczamy sznurkiem. Podsmażamy z każdej strony na niewielkiej
ilości oleju. Pieczarki i pozostałe kawałki papryk oraz cebulę kroimy i przesmażamy.
Dodajemy do roladek. Podlewamy bulionem lub wodą i dusimy pod przykryciem do
miękkości (w tym momencie warto posmakować
i ewentualnie doprawić). Warto użyć szybkowara, skróci nam to znacznie czas
przygotowania. Na koniec odlewamy niewielką ilość wywaru dodajemy do niego
śmietanę i mąkę. Dokładnie mieszamy i umieszczamy w pozostałym wywarze. Gotujemy
chwilę aż do zagęszczenia sosu. Podajemy z kaszą lub ziemniakami i surówkami. SMACZNEGO.
1 komentarze:
Ja na rolady jestem pies, czy to kuchnia polska, czy włoska, czy kuchnia fusion. Piekne bogate wnętrze oraz sosi, który tygryski kochają :D
Pozdrawiam serdecznie
Kasia
Prześlij komentarz