Idealna ogniskowa zupa. Gotowana w
kociołku w ogniu przesiąka całym aromatem ogniska. Jest przepyszna. I jest to świetny
sposób na wspólne gotowanie.
Składniki:
- 500 gram łuskanego grochu
- 1 ćwiartka z kurczaka
- 200 gram boczku wędzonego
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek korzenia selera
- 4 ziemniaki
- 2 mniejsze cebule
- Kiełbasa (cienka, typowa na ognisko)
- Sól
- Pieprz
- Majeranek
- Woda
Wykonanie:
Groch
przepłukujemy wodą (w przypadku grochu
łuskanego nie ma konieczności wcześniejszego jego moczenia). Warzywa
obieramy i kroimy (bez cebuli). Warto jeszcze w domu do warzyw dodać trochę
soli i majeranku. Do kociołka wlewamy wodę, dodajemy groch, kurczaka i kawałki
boczku wędzonego. Trochę solimy. Gotujemy na ogniu aż mięso zostanie ugotowane
(pamiętajmy aby w czasie uzupełniać wodę,
bo stosunkowo szybko ubywa i aby od czasu do czasu mieszać). Kurczaka wyjmujemy, pozostawiamy do
przestygnięcia. Do kociołka dodajemy pokrojone warzywa. Cebulę i kiełbasę
podpiekamy w ogniu ogniska. A następnie dodajemy do zupy. Kurczaka dzielimy na
mniejsze kawałki i ponownie umieszczamy w zupie. Całość chwilę razem gotujemy.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ponownie majerankiem. Czuję jak pachnie a
jak smakuje…SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz