Pewnie wielu z Was widziało tę roladę a część
nawet ją próbowała. Roladę którą prezentuję starałam się dopasować do gustu
własnego i domowników. Zbliża się Święto, może dacie się skusić na
przygotowanie tej smacznej potrawy.
Składniki:
Ciasto:
- Szpinak mrożony – 1 opakowanie
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka rozmarynu
- Sól
- Gałka muszkatołowa
- Pieprz
- Czosnek suszony
- 4 jajka
Nadzienie:
- 2 opakowania serka chrzanowego typu almette
- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- Około 2 łyżek tartego chrzanu ze słoika
- 4 posiekane dymki (ze szczypiorkiem)
- sól
Dodatkowo:
- 125 gram wędzonego łososia
- Czerwona świeża papryka
Wykonanie:
Szpinak
rozmrażamy (łatwo rozmraża się w
mikrofalówce a potem zlewa wodę). Na patelnię wykładamy masło, dodajemy szpinak.
Całość doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem, gałką i czosnkiem. Przesmażamy.
Postawiamy do przestygnięcia. Typową, prostokątną formę do ciasta smarujemy
margaryną, masłem i posypujemy bułką tartą. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka
dodajemy do wystudzonego szpinaku. Białka ubijamy i również dodajemy do masy.
Całość delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w nagrzanym
piekarniku przez 10 minut w temperaturze 190 oC. Biszkopt wyjmujemy
na ręcznik kuchenny i zwijamy go w rulon. Zwijanie wykonujemy gdy ciasto jest jeszcze
ciepłe. Do serków dodajemy chrzan, jogurt, dymkę i doprawiamy solą. Paprykę
kroimy w kostkę. Delikatnie rozwijamy biszkopt. Nakładamy łososia. Następnie
smarujemy masą i na koniec układamy posiekaną paprykę. Ponownie zwijamy w
rulon. Zawijamy w ręcznik i wkładamy do lodówki. Po schłodzeniu kroimy w
plastry i układamy na półmisku. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz