Dla miłośników szpinaku danie idealne i
takie jest dla mnie. Wielokrotnie już pisałam jak bardzo lubię szpinak. W
dzieciństwie zjedzenie szpinaku było karą, a wymagał tylko odpowiedniego
doprawienia. Dzisiaj szpinak jadam w różnych daniach a miłość do szpinaku
zaszczepiłam w całej rodzinie (pewnie się
powtarzam). Zachęcam Was do wykorzystania przepisu.
Składniki: na
dwa omlety
- 4 jajka (po 2 na głowę)
- ½ opakowania mrożonego szpinaku
- Vegeta
- Pieprz
- Sól
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki mleka
- Plasterki szynki szwarcwaldzkiej
- Pomidor
- olej
Wykonanie:
Szpinak
rozmrażamy i odparowujemy. Doprawiamy vegetą, pieprzem i czosnkiem. Do miseczek
wbijamy po 2 jajka, solimy. Dodajemy przestudzony szpinak i po 2 łyżki mleka.
Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wlewamy masę
jajeczno-szpinakową. Przykrywamy przykrywką i smażymy na wolnym ogniu aż całość
się zetnie. Zsuwamy na talerz. Na omleta wykładamy pokrojoną szynkę i pomidory.
Teraz tylko kanapki i śniadanie gotowe. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz