Recent Posts

wtorek, 15 maja 2018

Omlet szpinakowy z szynką szwarcwaldzką i pomidorami

Dla miłośników szpinaku danie idealne i takie jest dla mnie. Wielokrotnie już pisałam jak bardzo lubię szpinak. W dzieciństwie zjedzenie szpinaku było karą, a wymagał tylko odpowiedniego doprawienia. Dzisiaj szpinak jadam w różnych daniach a miłość do szpinaku zaszczepiłam w całej rodzinie (pewnie się powtarzam). Zachęcam Was do wykorzystania przepisu.


Składniki: na dwa omlety
  • 4 jajka (po 2 na głowę)
  • ½ opakowania mrożonego szpinaku
  • Vegeta
  • Pieprz
  • Sól
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki mleka
  • Plasterki szynki szwarcwaldzkiej
  • Pomidor
  • olej





Wykonanie:

Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Doprawiamy vegetą, pieprzem i czosnkiem. Do miseczek wbijamy po 2 jajka, solimy. Dodajemy przestudzony szpinak i po 2 łyżki mleka. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wlewamy masę jajeczno-szpinakową. Przykrywamy przykrywką i smażymy na wolnym ogniu aż całość się zetnie. Zsuwamy na talerz. Na omleta wykładamy pokrojoną szynkę i pomidory. Teraz tylko kanapki i śniadanie gotowe. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz