Jakoś ostatnio tak się stało, że nie
miałam możliwości wstawiania nowych postów na bloga. Postaram się to naprawić, zobaczymy
jak wyjdzie. Dzisiaj danie z papryką w roli głównej. Mam nadzieję, że
przypadnie Wam do gustu.
Składniki:
- 500 mięsa mielonego z szynki
- 4 czerwone papryki
- 300 g pieczarek
- 1 jajko
- 1 spora łyżka bułki tartej
- 1 młoda świeża cukinia
- Sól
- Pieprz
- Niewielka ilość oleju
Wykonanie:
Pieczarki drobno
kroimy i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Solimy. Cukinię ścieramy na
tarce warzywnej, wykładamy na sito, posypujemy solą i pozostawiamy aż cukinia
puści sok. Na koniec odciskamy i dodajemy do mięsa mielonego razem z
przestudzonymi pieczarkami, jajkiem i bułką tartą. Całość doprawiamy do smaku
solą i pieprzem. Mieszamy na jednolitą masę. Z papryk odcinamy górną część i
usuwamy nasionka. Do papryk wkładamy przygotowany farsz. Zapiekamy w piekarniku
w temp. 190 o C przez około 1 godziny. W połowie pieczenia warto je
przykryć aby nie wyschły. Przed podaniem usuwamy skórkę z papryk (bardzo łatwo schodzi).
SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz