Recent Posts

piątek, 25 maja 2018

Pieczone papryki faszerowane mięsem mielonym i cukinią

Jakoś ostatnio tak się stało, że nie miałam możliwości wstawiania nowych postów na bloga. Postaram się to naprawić, zobaczymy jak wyjdzie. Dzisiaj danie z papryką w roli głównej. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.


Składniki:
  • 500 mięsa mielonego z szynki
  • 4 czerwone papryki
  • 300 g pieczarek
  • 1 jajko
  • 1 spora łyżka bułki tartej
  • 1 młoda świeża cukinia
  • Sól
  • Pieprz
  • Niewielka ilość oleju







Wykonanie:

Pieczarki drobno kroimy i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Solimy. Cukinię ścieramy na tarce warzywnej, wykładamy na sito, posypujemy solą i pozostawiamy aż cukinia puści sok. Na koniec odciskamy i dodajemy do mięsa mielonego razem z przestudzonymi pieczarkami, jajkiem i bułką tartą. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy na jednolitą masę. Z papryk odcinamy górną część i usuwamy nasionka. Do papryk wkładamy przygotowany farsz. Zapiekamy w piekarniku w temp. 190 o C przez około 1 godziny. W połowie pieczenia warto je przykryć aby nie wyschły. Przed podaniem usuwamy skórkę z papryk (bardzo łatwo schodzi). SMACZNEGO. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz