Recent Posts

wtorek, 29 maja 2018

Kurczak w aromacie trawy cytrynowej z mlekiem kokosowym

Dzisiaj trochę egzotyki, danie z trawą cytrynową i mleczkiem kokosowym. Delikatne w smaku a zarazem aromatyczne. Pokusiłam się i kupiłam trawę cytrynową i tak to się zaczęło… trawa, mleczko kokosowe i kurczak.



Składniki:
  • Udka kurczaka bez skóry (6 sztuk)
  • Trawa cytrynowa (4)
  • Mieszanka warzywna – słupki
  • Mleko kokosowe ½ puszki
  • Bulion/ woda
  • Sól
  • Pieprz biały
  • Niewielka ilość oleju
  • Dodatkowo:
  • Makaron ryżowy
  • Natka pietruszki




Wykonanie:

Udka kurczaka solimy i lekko podsmażamy na oleju. Podlewamy bulionem. Z trawy cytrynowej usuwamy pierwsze liście i odcinamy korzonek. Następnie miażdżymy i wkładamy do gotującego się bulionu (po ugotowaniu dania trawę wyrzucamy). Dodajemy również warzywa i mleczko kokosowe. Doprawiamy solą i białym pieprzem do smaku. Gotujemy do miękkości mięsa. Makaron ryżowy lekko solimy. Zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy aż zrobi się miękki (zgodnie z przepisem na opakowaniu).Odcedzamy. Na makaron wykładamy kawałki kurczaka, dodajemy warzywa i wlewamy bulion z mlekiem kokosowym. Posypujemy natką pietruszki. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz