Dzisiaj trochę egzotyki, danie z trawą
cytrynową i mleczkiem kokosowym. Delikatne w smaku a zarazem aromatyczne. Pokusiłam
się i kupiłam trawę cytrynową i tak to się zaczęło… trawa, mleczko kokosowe i
kurczak.
Składniki:
- Udka kurczaka bez skóry (6 sztuk)
- Trawa cytrynowa (4)
- Mieszanka warzywna – słupki
- Mleko kokosowe ½ puszki
- Bulion/ woda
- Sól
- Pieprz biały
- Niewielka ilość oleju
- Dodatkowo:
- Makaron ryżowy
- Natka pietruszki
Wykonanie:
Udka kurczaka solimy
i lekko podsmażamy na oleju. Podlewamy bulionem. Z trawy cytrynowej usuwamy
pierwsze liście i odcinamy korzonek. Następnie miażdżymy i wkładamy do gotującego
się bulionu (po ugotowaniu dania trawę
wyrzucamy). Dodajemy również warzywa i mleczko kokosowe. Doprawiamy solą i
białym pieprzem do smaku. Gotujemy do miękkości mięsa. Makaron ryżowy lekko
solimy. Zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy aż zrobi się miękki (zgodnie z przepisem na opakowaniu).Odcedzamy.
Na makaron wykładamy kawałki kurczaka, dodajemy warzywa i wlewamy bulion z
mlekiem kokosowym. Posypujemy natką pietruszki. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz